Fragmenti
Blagdan Bršančevice. PDF Ispis E-mail
Iacob Domaneant   
Friday, 23 May 2008
brsancevica.jpgJučer na blagdan Bršančevice u karaševskoj crkvi održana je sveta misa. U karaševskim selima na taj blagdan ljudi grade "veje" od lipovih granja i pletu vjenčić od ruža kojeg svaka obitelj nosi u crkvu na posvećenje. "Veje" se prema običaju grade blizu crkve, u centru sela. A što su "veje", to je jednostavno za odgovoriti. "Veje" su malene kućice izgrađene od lipovih granja ukrašene religijskim slikama i simbolima. Na slici vidi se procesija hodočasnika koja posjećuje izgrađene "veje" u centru sela. Što raduje, je da crkva je bila prepuna djece, ustalila se navika da na ovaj blagdan učitelji dovode djecu u crkvu.
Spremi tag:Digg!Del.icio.us!Google!Technorati!Simpy!Furl!Yahoo!
Zadnja Promjena ( Wednesday, 10 September 2008 )
 
"Veliko štenje" na veliki petak PDF Ispis E-mail
Iacob Domaneant   
Friday, 21 March 2008

... i ona poglene po svi sveti, mali i veliki, da si vidi njenog sinka Gospodina Boga, i ne vidje ga nigdi. Ona pođe blagim i širokim putem i ukobiše se s žabicom i reče joj žabica:
─ O majko! Sveta Marijo, kako si ti tužna i žalosna za radi jednog sinka... a kako je meni, kad sam ja imala dvanaest i prođe kočija i svi dvanaest pogazi i umori.

veliko_stenje.jpg Danas je veliki petak, sjetio sam se da sam jednom prilikom video jednu prekrasnu molitvu na karaševskom govoru koja se zove "Veliko štenje". Molitva je posebna po tome što ima oblik mita. U molitvi isprepliću se biblijski likovi, životinje i personalizirani dani tjedna, sve u jednu priču koja ima moralizatorski karakter. Rijetko se može naći još koja priča u našoj usmenoj predaji koja odražava do ove mjere duh naše lokalne religijoznosti, posebno želju za štovanjem Bogorodice Marije. Ja sam molitvu prepisao u cjelini i stavljam je tu na sajt za čitanje radoznalima. Molitva je vrlo lijepa, ona oslikava kreativnost pučke religioznosti. Tekst se nalazi u daljnjim redovima.
Spremi tag:Digg!Del.icio.us!Google!Technorati!Simpy!Furl!Yahoo!
Zadnja Promjena ( Wednesday, 10 September 2008 )
Opširnije...
 
Ovu knjižicu kad umrem uzmi ti... PDF Ispis E-mail
Iacob Domaneant   
Saturday, 15 March 2008

...ovu knjižicu, Marijo uzmi ti, da znaš, tebi ostavljam.

baka_jela.jpgTo su riječi moje bake Jele. To je rekla prošlog ljeta kada smo bili kod nje.
Riječ je o rukopisu i molitvi pisanoj na karaševskom govoru poznatoj nama kao „Molitva velikoga štenja” i molitvi „Sveti List”. Knjižicu je pisala moja prabaka Katalina Bogdan (djevojačko ime, jer knjižicu je pisala prije udaje imala je 18 godina, posle udaje prezivala se Domanjanc). U toj knjižici osim pučkih molitava napisana je i jedna cijela povijest jedne obitelji. Zabilježeno je kada je bio zemljotres u Karaševu, koje godine usjevi su ozebli i od koga obitelj Becić je kupovali kukuruz. Koje godine je neko iz obitelji umro i kada se je tko oženio ili udala. Rukopis je zanimljiv kao povijesni dokument koji se tiče naše lokalne povijesti, bilježi stare molitve i način života obitelji Domanjanc poznatoj nama u selu kao „Becić“. U nastavku sam stavio nekoliko slike iz te knjižice, mogu se vidjeti kratki isječci iz teksta. U idućim člancima prepisat ću cijeli tekst molitve i staviti tu na net. Tekst ima vrlo zanimljive religijske predodžbe s mitološkim karakterom.
Spremi tag:Digg!Del.icio.us!Google!Technorati!Simpy!Furl!Yahoo!
Zadnja Promjena ( Wednesday, 10 September 2008 )
Opširnije...
 

Flash vijesti

 • Projekt gradnje sportskog igralista.
  Brzi pregled priloga

  Jučer na blagdan Bršančevice bila je objavljena informacija da općina je priložila papire za financiranje projekta izgradnje malonogometnog igrališta. Projekt gradnje vrijedio bi negdje oko 4, 5 milijarde starih leja. Papiri i tehnička dokumentacija je priložena, preostaje da državna tijela koja će financirati gradnju dadnu zeleno svijetlo za pokretanje projekta.
 • Odobrena svota za križni put.
  Brzi pregled priloga

  Na zadnjij sjednici lokano vijeće odobrilo svotu od 300 milijuna starih leja za izgradnju križnoga puta na "Kalvariji". Drugi dio novca koji će biti potreban za finalizaciju projekta biti će prikupljen donacijama vjernika. Kao što je već bilo pisano, biblijske prizore izrezbarene u bakru, koji će stajati na postajama, biti će poklonjeni i donešeni iz Hrvatske.
 • PSD u Karaševu želi graditi ono što je većzapočeto.
  Brzi pregled priloga

  Ovih dana pojavio se u centru sela banner s natpisom: „Glasajte za PSD jer naši su projekti izgradnja vodovoda i kanalizacije u selu“. Na tu temu osvrnuo se danas i načelnik sela, objasnivši kako ti projekti su već započeti. Na projektu izgradnje vodovoda se već radi, dok za projekt izgradnje kanalizacije isto, preostaje da se u skoroj budućnosti započne. Šaljivo, uputio je opasku, da možda PSD je zaboravio i stavio stari banner s prošlih izbora kada je imao na umu te stvari napraviti u selu.
 • Simpozij na temu dijalektologije.
  Brzi pregled priloga

  Prekjučer i jučer u prostorijama ZHR-a bio je održan Međunarodni simpozij balkanske dijalektologije. Na simpoziju bili su prisutni ugledni stručnjaci s područja dijalektologije, lingvistike, etnologije i povijesti, kako iz Rumunjske tako i iz Hrvatske. Tema simpozija bila je: “Interculturalitate, interferente şi realitati lingvistice actuale.” Raspravljalo se o etnološkim i lingvističkim aspektima karaševskih hrvata.

Zanimljive lokacije

www.restaurante-fastfood.com