Krajolik
Prirodni park rijeke Karaš i špilja Komarnik PDF Ispis E-mail
Iacob Domaneant   
Sunday, 09 March 2008
turisticke_zone.png Spomenuo sam u prošlom članku da ću napisati nekoliko podatka o špiljama koje se nalaze na području naše općine. Našao sam nekoliko zanimljiva podatka na internetu, piše tamo da u Karaš Severinskoj županiji ima najmanje 691 špilje. To je razumljivo, struktura tla je takva da pogoduje razvoju takvih struktura. Tlo je vapnenasto i velik dio potaka i rijeka su vode ponornice.
Planinski lanac kojemu pripada prirodni park dolina rijeke Karaš, park Margitaš-Buj, dolina rijeke Grlište poznat je kao planine Anjine i samo na području naše općine ima na stotine malih i velikih špilja.
Već sam bio spomenuo neke špilje; Komarnik, Bujska pećka, Crkvenska, Ljiljačka itd. Osim zanimljivosti s speleološkog aspekta neke su registrirane kao i arheološka nalazišta. Pročitao sam tu na internetu da u Ljiljačkoj špilji i Vraškinoj pećki prilikom arheoloških istraživanja bili su pronađeni fragmenti keramike iz doba neolitika, dok u Sokolovačkoj pećki iz doba srednjeg vijeka. Isto bio sam pisao da špilja Komarnik je najdulja špilja u Europi; i to je točno ima duljinu 6201,5 m. Ima tri nivoa, dva su potopljena srednji i dolnji, gornji fosilni je prohodan. Špilja se nalazi blizu sela Jabalče, ima 7 ulaza ali samo sjeverni je prohodan. Spomenut ću kratko i Bujsku pećku, koja se ne nalazi na administrativnom području općine Karaševo, nalazi se na području grada Anjine ali graniči s našom općinom. Nalazi se na području prirodnog parka Margitaš-Buj (manji dio toga parka pripada pod zonu naše općine). Ta špilja po svojoj duljini je odmah iza Komarničke pećke i dugačka je 3.217 m. Ono što je zanimljivo za tu špilju za reći je da ima najdulji podzemni sustav voda ponornica u rumunjskom Banatu, dugačak 2100m.
Podaci koje sam napisao su dosta opći i uzeti s interneta. Nisam ulazio u tehničke eksplikacije jer ne vladam područjem spelologije i nisam htio pisati svakojake greške. Zato stavljam link na sličicu u članku koji vodi prema karti okolnog područja i zainteresirani će sigurno pronaći na toj karti zanimljive informacije koje će im pomoći da saznaju nešto više o ovoj temi.
Spremi tag:Digg!Del.icio.us!Google!Technorati!Simpy!Furl!Yahoo!
Zadnja Promjena ( Wednesday, 10 September 2008 )
 

Flash vijesti

 • Projekt gradnje sportskog igralista.
  Brzi pregled priloga

  Jučer na blagdan Bršančevice bila je objavljena informacija da općina je priložila papire za financiranje projekta izgradnje malonogometnog igrališta. Projekt gradnje vrijedio bi negdje oko 4, 5 milijarde starih leja. Papiri i tehnička dokumentacija je priložena, preostaje da državna tijela koja će financirati gradnju dadnu zeleno svijetlo za pokretanje projekta.
 • Odobrena svota za križni put.
  Brzi pregled priloga

  Na zadnjij sjednici lokano vijeće odobrilo svotu od 300 milijuna starih leja za izgradnju križnoga puta na "Kalvariji". Drugi dio novca koji će biti potreban za finalizaciju projekta biti će prikupljen donacijama vjernika. Kao što je već bilo pisano, biblijske prizore izrezbarene u bakru, koji će stajati na postajama, biti će poklonjeni i donešeni iz Hrvatske.
 • PSD u Karaševu želi graditi ono što je većzapočeto.
  Brzi pregled priloga

  Ovih dana pojavio se u centru sela banner s natpisom: „Glasajte za PSD jer naši su projekti izgradnja vodovoda i kanalizacije u selu“. Na tu temu osvrnuo se danas i načelnik sela, objasnivši kako ti projekti su već započeti. Na projektu izgradnje vodovoda se već radi, dok za projekt izgradnje kanalizacije isto, preostaje da se u skoroj budućnosti započne. Šaljivo, uputio je opasku, da možda PSD je zaboravio i stavio stari banner s prošlih izbora kada je imao na umu te stvari napraviti u selu.
 • Simpozij na temu dijalektologije.
  Brzi pregled priloga

  Prekjučer i jučer u prostorijama ZHR-a bio je održan Međunarodni simpozij balkanske dijalektologije. Na simpoziju bili su prisutni ugledni stručnjaci s područja dijalektologije, lingvistike, etnologije i povijesti, kako iz Rumunjske tako i iz Hrvatske. Tema simpozija bila je: “Interculturalitate, interferente şi realitati lingvistice actuale.” Raspravljalo se o etnološkim i lingvističkim aspektima karaševskih hrvata.

Zanimljive lokacije

www.restaurante-fastfood.com