Selo Karaševo
Općina Karaševo PDF Ispis E-mail
Iacob Domaneant   
Sunday, 27 January 2008
opcina_karasevo.jpg Pošto nisam nikad na ovom portalu napisao nekoliko osnovna podatka o općini Karaševo, učinit ću to i napisati nešto na tu temu.
Općini Karaševo pripadaju sela Karaševo, Nermiđ, Jabalče. Ukupna površina općine je 14339 ha; od kojih 170,85 ha naseljeno i 14168,15 ha s pašnjacima i šumama. Broj stanovnika u sva tri sela je 3265; od kojih, na zadnjem popisu stanovništva, 93,12% prijavilo se da materinji jezik s kojim govore je hrvatski, 4,85% rumunjski, 2,03% neki drugi. Ukupni broj zgrada u sva tri sela je 900 (880 su domaćinstva). U općini postoje četiri osnovne škole, četiri vrtića i jedna srednja dvojezična škola. Dva vrtića, dvije osnovne škole i srednja škola u Karaševu, u Nermiđu i Jabalču po jedan vrtić i osnovna škola.
Općina ima vrlo privlačne turističke lokacije zabiljeĹľene u poznatim turističkim putokazima, spomenut ću neke:
-Nacionalni park Semenik-dolina rijeke Karaš
-Špilju „Comarnic“ (Komarnik-najduĹľa špilja u Europi)
-Špilja „Popovat“ (Sokolovačka pećka-arheološko nalazište iz doba neolitika), špilja Toluz, špilja „Liliecilor“ (Ljiljačka pećka-zaštićeno područje nastanjeno šišmiševima)
-Utvrda „Cetatea turcului“ (Turski Grad)
-Naj stariju katoličku crkvu u županiji građenu u baroknom stilu, selo Karaševu (1726).
Za sada toliko. Napisat ću u idućem članku nekoliko podatka o spomenutim špiljama. Vrijedi nešto napisati o njima jer vrlo su poznate u znanstvenim krugovima i lijepe su za vidjeti.
Spremi tag:Digg!Del.icio.us!Google!Technorati!Simpy!Furl!Yahoo!
Zadnja Promjena ( Monday, 27 October 2008 )
 
Kratki povijesni osvrt . PDF Ispis E-mail
Iacob Domaneant   
Friday, 30 November 2007
Već duže vremena pokušavam napisati kratki materijal. Nisam stigao zbog nedostatka vremena.
Video sam jednom prilikom kratki povijesni osvrt na temu Hrvati u Rumunjskoj objavljen u predvorju ZHR-a.
Često puta bio sam postavljen u situaciju slati zainteresiranim ljudima informacije o našoj lokalnoj povijesti, pa iz toga razloga prenosim u potpunosti sadržaj kojeg sam video, jer taj članak o kojemu pišem ima u sebi relevantne informacije i dobro je potkrepljenje povijesnim činjenicama. Zato vrijedi ga objaviti, može poslužiti kao izvor informacija.
Dakle u tome članku piše slijedeće:

Najstarije mjesto u kojemu žive Hrvati u Rumunjskoj je Karaševo. Spominje se u zapisima 1299. g. , a u Geografskom rječniku Transilvanije, Coriolana Suciu 1333. g. U XVI vijeku Karaševo je dobilo status oppiduma (administrativnog centra ili gradića). Ostala mjesta u Karaš - Severinskoj županiji su u istom rječniku, u slijedećim godinama:
-Jabalče 1562, 1564. g.
-Lupak 1598
-Klokotič 1690
-Ravnik 1690
-Vodnik 1723

Spremi tag:Digg!Del.icio.us!Google!Technorati!Simpy!Furl!Yahoo!
Zadnja Promjena ( Monday, 27 October 2008 )
Opširnije...
 
Buj, Međureke, Prolaz.U potrazi za izvorima rijeke Karaš. PDF Ispis E-mail
Iacob Domaneant   
Thursday, 05 January 2006
pastir.jpgRazmišljao sam ovih dana napisati kratki prikaz mojeda sela odakle vam pišem. Svaki posjetitelj najrađije bi volio sadržaj informacije koju otvara progutati u jednome treptaju oka, probaviti suštinu i lijepo otići dalje u nove pustolovine traganja najlepšijega MBajta što plovi neznano u tamnim dubinama kontroliranoga prostora.

Pozivam hrabre da me prate u drugačiju vrstu pustolovine. Posebno pozivam strpljive. Iz inata ne želim vam slike podastrti, želim vam cijelu priču ispričati samo riječima. Ne zanima me što će vam biti dosadno. Znam da uvijek negdje lezi neki čudak spreman izlistati svaku riječ i izbrojiti slova u slogovima, isto iz inata. Upravo sada dok ovo čitaš znam da si tu, vidim te, i znam da si spreman ići samnom do kraja, makar te ja odveo tamo kamo ni ja neznam kako doći. Zato uskači samnom u moj čamac. Plovimo daleko u prošlost. Ĺ˝elim ti pokazati gdje priroda pijeva bez srama i gdje vreme oholo razbija vrč odakle toči kaplice straha.

Vežite pojaseve dragi posjetitelji i zašnurajte cipele, šok vremenskog pomaka u natrag može vas izbaciti iz normalne kolotečine i prevrnuti vas preko ivice našega vremeplova, mozete zauvijek ostati zarobljeni negdje u nekome vremenskome kontajneru gdje sunce zalazi na istoku a kiša niče iz zemlje.Upozorenja shvatite naj ozbiljnije; povratak otuda je nemogu, poslijedice su konačne i vrijede do kraja vremena.

Spremi tag:Digg!Del.icio.us!Google!Technorati!Simpy!Furl!Yahoo!
Zadnja Promjena ( Monday, 27 October 2008 )
Opširnije...
 
«« Početak « Prethodna 1 2 Sljedeća » Kraj »»

Stranice 1 - 3 od 4

Flash vijesti

 • Projekt gradnje sportskog igralista.
  Brzi pregled priloga

  Jučer na blagdan Bršančevice bila je objavljena informacija da općina je priložila papire za financiranje projekta izgradnje malonogometnog igrališta. Projekt gradnje vrijedio bi negdje oko 4, 5 milijarde starih leja. Papiri i tehnička dokumentacija je priložena, preostaje da državna tijela koja će financirati gradnju dadnu zeleno svijetlo za pokretanje projekta.
 • Odobrena svota za križni put.
  Brzi pregled priloga

  Na zadnjij sjednici lokano vijeće odobrilo svotu od 300 milijuna starih leja za izgradnju križnoga puta na "Kalvariji". Drugi dio novca koji će biti potreban za finalizaciju projekta biti će prikupljen donacijama vjernika. Kao što je već bilo pisano, biblijske prizore izrezbarene u bakru, koji će stajati na postajama, biti će poklonjeni i donešeni iz Hrvatske.
 • PSD u Karaševu želi graditi ono što je većzapočeto.
  Brzi pregled priloga

  Ovih dana pojavio se u centru sela banner s natpisom: „Glasajte za PSD jer naši su projekti izgradnja vodovoda i kanalizacije u selu“. Na tu temu osvrnuo se danas i načelnik sela, objasnivši kako ti projekti su već započeti. Na projektu izgradnje vodovoda se već radi, dok za projekt izgradnje kanalizacije isto, preostaje da se u skoroj budućnosti započne. Šaljivo, uputio je opasku, da možda PSD je zaboravio i stavio stari banner s prošlih izbora kada je imao na umu te stvari napraviti u selu.
 • Simpozij na temu dijalektologije.
  Brzi pregled priloga

  Prekjučer i jučer u prostorijama ZHR-a bio je održan Međunarodni simpozij balkanske dijalektologije. Na simpoziju bili su prisutni ugledni stručnjaci s područja dijalektologije, lingvistike, etnologije i povijesti, kako iz Rumunjske tako i iz Hrvatske. Tema simpozija bila je: “Interculturalitate, interferente şi realitati lingvistice actuale.” Raspravljalo se o etnološkim i lingvističkim aspektima karaševskih hrvata.

Zanimljive lokacije

www.restaurante-fastfood.com