"Veliko štenje" na veliki petak PDF Ispis E-mail
Iacob Domaneant   
Friday, 21 March 2008

... i ona poglene po svi sveti, mali i veliki, da si vidi njenog sinka Gospodina Boga, i ne vidje ga nigdi. Ona pođe blagim i širokim putem i ukobiše se s žabicom i reče joj žabica:
─ O majko! Sveta Marijo, kako si ti tužna i žalosna za radi jednog sinka... a kako je meni, kad sam ja imala dvanaest i prođe kočija i svi dvanaest pogazi i umori.

veliko_stenje.jpg Danas je veliki petak, sjetio sam se da sam jednom prilikom video jednu prekrasnu molitvu na karaševskom govoru koja se zove "Veliko štenje". Molitva je posebna po tome što ima oblik mita. U molitvi isprepliću se biblijski likovi, životinje i personalizirani dani tjedna, sve u jednu priču koja ima moralizatorski karakter. Rijetko se može naći još koja priča u našoj usmenoj predaji koja odražava do ove mjere duh naše lokalne religijoznosti, posebno želju za štovanjem Bogorodice Marije. Ja sam molitvu prepisao u cjelini i stavljam je tu na sajt za čitanje radoznalima. Molitva je vrlo lijepa, ona oslikava kreativnost pučke religioznosti. Tekst se nalazi u daljnjim redovima.
Verujem u Boga Oca svemogućeg, koji je stvorio svetu crkvu s devet vratima i devet oltara.
I dođe Sveta Marija majka Božja u crkvu. I zazvone zvonci jedanput. I dođoše svi sveti, mali i veliki u njenu svetu crkvu. Sveta Marija, Majka Božja, poče činiti njenu mašu i odsluži je. I ona poglene po svi sveti, mali i veliki, da si vidi njenog sinka Gospodina Boga, i ne vidje ga nigdi.
Ona pođe blagim i širokim putem i ukobiše se s žabicom i reče joj žabica:
─ O majko! Sveta Marijo, kako si ti tužna i žalosna za radi jednog sinka... a kako je meni? kad sam ja imala dvanaest i prođe kočija i svi dvanaest pogazi i umori.
I reče njoj Sveta Marija majka Božja:
─ O žabico, koliko ti sa mnom progovorila toliko meni srce rastužila. I ti črvka u sred letu ne učinila. Nesu tvoji svi dvanaest učinili što je moj jedan.
I Sveta Marija majka Božja si pođe tem dlgim putem i ukobiše se s Svetim Ivanom Krstiteljem s zlatnim ustima, iz daleka se pokloni i zagrli ga, pa progovori:
─ Pomoz Bog Sveti Ivane Krstitelju ili moj kume – reče.
─ Bog ti pomogal Sveta Marijo ili moja feljeno.
─ Dal ćeš biti vedel ili začul u nekem kraju neba ili uglu zemlje za mojeg sinka Gospodina Boga.
─ Oh! …Sveta Marijo, Majko Božja, ili moja feljeno - odgovori Sveti Ivan Krstitelj. Aba ja nesam čul, ja sam ga vedel. Na zlem kinku ga kinuju. Šipkom ga opasivaju, glogovinu mu nabijaju. Negol idi Sveta majko Božja na Jordanski potok, i na milost Svetoj miloj Mladoj Nedelji, i omij se po tvojem svetom licu i obriši se tvojim svetim rubištom i prifuči ga priko tvojeg desnog ramena, pogleni u istočno sunce pak ćeš vidjeti tvojeg sinka ljubeznoga.
I Sveta Marija, Majka Božja, pođe tem dlgim i širokim putem. I ona poče roniti njene svete slzice. Od očiju do ramena, od ramena do pojasa, od pojasa do kolena, od kolena do talpa, od talpa do črne zemljice. Bilo je pšenice, i kukuruz je rasal od tvoji svetih slizica, vas vas puk kršćanski hrani Sveta Marija, Majka Božja.
Majka Božja ne mogla dočekati Svetu milu Mladu Nedelju pa ode Svetome milome Mladome Petku, na Jordanski potok, na brdo. Sveta Marija, Majka Božja, se omila po svojem svetom licu i obriše se s svojim svetim rubištom, i prifuči ga priko svojeg desnog ramena i pogleda u istočno sunce i vidi njenog sinka Gospodina Boga na zlem kinku kako ga kinuju i šipkom opasivaju. Glogovinu na glavu mu natikaju, u ruke i u noge klini železni mu nabijaju i srce sulicom mu probadaju.
A Sveta Marija, Majka Božja, reče svome sinu:
─ Sine! Gospodine Bože!  ja sam mislila da ćeš u jedan čas 3000 človeka streštiti, a ti nesi niti jednoga.
Odgovori Isus:
─ O majko! …majko ženska glavo…nesam se manul ni radi tebe ni radi mene, nego sam se manul radi puka kršćanskog, koji će ovo pismo primoliti u godini ili u mesecu jedanput, ili dva puta, ili tri puta, i mi ćemo ih u kraljevstvo nebesko dovesti, oni će služiti nama i Bogu, a mi ćemo ih u raj nebeski pustiti. Tamo de se same čaše plne, de se samo jelo meće i de se svete trpeze ne kupe, i de se Sveta Rajska vrata ne zatvaraju. A Sveta Marija, Majka Božja, kad ču ona umre. I reče Gospodin Bog, ustanite svi sveci mali i veliki, Svetoj Mariji u pomoć dođite, vinovom lozom ju šibnite, a od bazovine maduvom ju napojte.
I Sveta Marija, Majka Božja, onda se digne i reče:...o dragi sinko! ...što učinih kad ti za mene tuguješ i žaluješ… oh, dragi sinko! …otla tamo neću više niti tugovati niti žaliti nego ću se manuti i ponositi i hraniti i pojiti i nitko neće znati što će meni biti, samo će moje srce znati.
Sveta Marija, Majka Božja, ode kod Svete mile Mlade Nedelje na konak i reče:
─ Draga mila Mlada Nedeljo, hoćeš li ti mene na konak primiti?
Odgovori Sveta Nedelja:
─ O! … Sveta Marijo, Majko Božja, kako te ja neću primiti !? Ja ću tebe primiti ali vidiš kako sam ja sakata i ćorava. Niti mogu postelju prostrti niti večeru dati, a ja ću tebe primnuti.
Pa reče Sveta Marija, Majka Božja:
─ Meni ne treba niti postelja niti večera samo kad si mene prihvatila.
I reče Sveta Nedelja: ...o! Sveta Marijo, Majko Božja!…kako ja tebe neću prihvatiti! ...o! Sveta Marijo, Majko Božja! …proklet da je onej koji bi u nedelju radil, nikad raj nebeski da ne vidi. Sveta Nedjelja pak odgovori: …Sveta Marijo, Majko Božja, zašto si tako žalosna?
A Majka Božja pita Svetu Nedelju: …Sveta mila Mlada Nedeljo zašto si ti ćorava i hroma i zašto si ti tako mlada pak si sakata? Ja ću moliti mojeg sinka Gospodina Boga da ti tvoje oči i tvoje ruke i noge ozdravi, da se ti možeš raniti i pojiti.
Odgovori Sveta mila Mlada Nedjelja: …o! ...draga Sveta Marijo, Majko Božja, proklet da je onej koji će u svetak raditi, koji je u nedelju iglom bol, onej koji je moje oči bol, jer ja sam ostala ćorava. A onej koji je sikirom delal, on je moje ruke i noge delal, te sam ostala sakata. Da je proklet onej od svi dvanaest apostola, od svi sedam dana sveti, koji u nedelju radi. Nego, Sveta Marijo, Majko Božja, ti si moli sinka tvojeg, sinka Gospodina Boga, da mi da moje svete oči i ruke i noge da se ja ranim i pojim, a žudije to kad budu čuli če sam se izvidala oni će doći i pak će moju glavu oseći.
Reče Sveta Marija, Majka Božja: …o draga mila Mlada Nedeljo! …a to se ti ne boj, samo da si ti dobiješ tvoje svete oči i tvoje svete ruke i tvoje svete noge.
Pak Sveta mila Mlada Nedelja si je dobila njene svete oči i njene svete ruke i noge ali kad su to žudije dočuli oni su svi grknuli njoj i glavu da joj oseku. I dođoše i na put stadoše i Svetu Nedelju uhvatiše i glavu joj osekoše i u trpezu joj zaviše i nju manuše i pak odoše. Pak dođe Isus Isukrst i reče: …o majko, majko moja ! …mila kažimi što se je učinilo. O majki, došli su dušmanje pak su Svetu Nedelju pogubili.
O, majko moja! …ja mogu učiniti da tri put po lepa bude kaka je bila…
Onej koji u nedelju radi proklet da je.
I dođe Bog Otac i Bog Sin i Bog Duh Sveti i svi anđeli sveti pak Svetu Mariju u raj nebeski odvedoše. U veke vekom amen.
Spremi tag:Digg!Del.icio.us!Google!Technorati!Simpy!Furl!Yahoo!
Zadnja Promjena ( Wednesday, 10 September 2008 )
 
« Prethodna   Sljedeća »

Flash vijesti

 • Projekt gradnje sportskog igralista.
  Brzi pregled priloga

  Jučer na blagdan Bršančevice bila je objavljena informacija da općina je priložila papire za financiranje projekta izgradnje malonogometnog igrališta. Projekt gradnje vrijedio bi negdje oko 4, 5 milijarde starih leja. Papiri i tehnička dokumentacija je priložena, preostaje da državna tijela koja će financirati gradnju dadnu zeleno svijetlo za pokretanje projekta.
 • Odobrena svota za križni put.
  Brzi pregled priloga

  Na zadnjij sjednici lokano vijeće odobrilo svotu od 300 milijuna starih leja za izgradnju križnoga puta na "Kalvariji". Drugi dio novca koji će biti potreban za finalizaciju projekta biti će prikupljen donacijama vjernika. Kao što je već bilo pisano, biblijske prizore izrezbarene u bakru, koji će stajati na postajama, biti će poklonjeni i donešeni iz Hrvatske.
 • PSD u Karaševu želi graditi ono što je većzapočeto.
  Brzi pregled priloga

  Ovih dana pojavio se u centru sela banner s natpisom: „Glasajte za PSD jer naši su projekti izgradnja vodovoda i kanalizacije u selu“. Na tu temu osvrnuo se danas i načelnik sela, objasnivši kako ti projekti su već započeti. Na projektu izgradnje vodovoda se već radi, dok za projekt izgradnje kanalizacije isto, preostaje da se u skoroj budućnosti započne. Šaljivo, uputio je opasku, da možda PSD je zaboravio i stavio stari banner s prošlih izbora kada je imao na umu te stvari napraviti u selu.
 • Simpozij na temu dijalektologije.
  Brzi pregled priloga

  Prekjučer i jučer u prostorijama ZHR-a bio je održan Međunarodni simpozij balkanske dijalektologije. Na simpoziju bili su prisutni ugledni stručnjaci s područja dijalektologije, lingvistike, etnologije i povijesti, kako iz Rumunjske tako i iz Hrvatske. Tema simpozija bila je: “Interculturalitate, interferente şi realitati lingvistice actuale.” Raspravljalo se o etnološkim i lingvističkim aspektima karaševskih hrvata.

Zanimljive lokacije

www.restaurante-fastfood.com