U RUMUNJSKOJ EKUMENSKI PROSLAVLJEN BLAGDAN BL. IVANA MERZA PDF Ispis E-mail
Postulatura Bl. Ivana Merza   
Saturday, 09 May 2009
U najvećoj hrvatskoj župi u Karaševu u Rumunjskoj, koja broji 2.500 Hrvata, u nedjelju 10. svibnja 2009. svečano je proslavljen već treću godinu blagdan bl. Ivana Merza. Ove je godine proslava bila posebno svečana jer je blagdanska slavlja, na poziv župe i župljana predvodio i propovijedao postulator o. Božidar Nagy; on je za tu prigodu osim informativnog materijala o Blaženiku poklonio za župu njegovu veliku sliku i relikvije, te župskom Centru za djecu i mladež koji nosi ime „Bl. Ivan Merza“, što ga vidimo na slici uz crkvu, poklonio je razne knjige o Blaženiku.
 
Slavlju je dalo i ekumensku dimenziju svojom nazočnošću petero studenata hrvatskog jezika i književnosti sa Sveučilišta iz Bukurešta. Ti su studenti, po nacionalnosti Rumunji i svi pravoslavne vjeroispovijesti, pod vodstvom svoga profesora Petra Hategana, rodom iz Karaševa, prije svečane svete mise izveli na hrvatskom jeziku kratki prigodni recital posvećen bl. Ivanu Merzu. Na kraju sv. mise svi su vjernici iskazali čašćenje relikvijama bl. Ivana Merza. S postulatorom su koncelebrirali mjesni župnik vlč. Juraj Katić i kapelan vlč. Juraj Patašan koji upravljaju župom Karaševo i s dvije hrvatske filijale Nermiđ i Jabalče.
 
Slavlje je blagdana bl. Ivana Merza započelo u subotu navečer 9. svibnja, susretom mladih u Centru za djecu i mladež koji nosi ime po blaženom Ivanu Merzu, a postoji već tri godine u okviru župe. Tom su prigodom mladi uz druženje s gostima iz Zagreba i Bukurešta imali prigodu bolje upoznati život i djelo blaženoga Ivana Merza. Neposredno prije poldanje sv. mise postulator je imao susret sa članovima župskog vijeća gdje se razgovaralo o pastoralnim djelatnostima, kao i o razvoju štovanja blaženika u ovom hrvatskom mjestu.
 
Od sada će se štovanje bl. Ivana Merza u ovoj hrvatskoj župi još više razviti. Svakog 10. u mjesecu navečer će biti služena sv. misa i obavljane pobožnosti pred njegovom slikom i relikvijama. I škola u Karaševu namjerava uzeti bl. Ivana Merza za svoga zaštitnika.
 
U Rumunjskoj živi oko 7.000 Hrvata koji su podijeljeni u nekoliko sela a tu su došli još u 14. stoljeću. Svako selo ima vlastitu crkvu; prvu je hrvatsku crkvu u Rumunjskoj izgradio u Karaševu isusovac Mihovil Lovinić 1726. Zovu ga i „apostol Karaševa“. Umro je dvije godine kasnije i sahranjen je u istom mjestu. Tijekom stoljeća za Hrvate u Rumunjskoj pastoralno su skrbili uglavnom oci franjevci, te isusovci u 18. stoljeću. Danas se za njih brinu hrvatski biskupijski svećenici, domaći sinovi.

 

Postulatura Bl. Ivana Merza

Sve o Blaženom Ivanu Merzu  možete doznati na njegovoj web-stranici:

 

 
 

POTPISI ZA SLIKE:

1. Pred župskim Centrom za djecu i mladež „Bl. Ivan Merz“ u Karaševu: kapelan vlč. Juraj Patašan, postulator p. Božidar Nagy, članovi pastoralnog vijeća, mladi Karaševa i studenti Rumunji iz Bukurešta.

2. Rumunjski studenti pravoslavci izvode recital o bl. Ivanu Merzu na njegov blagdan 10. svibnja 2009. u hrvatskoj katoličkoj crkvi u Karaševu.

3. Postulator o. Božidar Nagy propovijeda na blagdan bl. Ivana Merza u župnoj crkvi u Karaševu.

4. Slika i relikvije bl. Ivana Merza na pokrajnom oltaru Srca Isusova u župnoj crkvi u Karaševu gdje će ostati trajno izložene štovanju hrvatskih vjernika.

5. Župna crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije u Karaševu. Izgradio ju je isusovac o. Mihovil Lovinić 1726. g.

6. Hrvati Karaševa u svojoj narodnoj nošnji.

7. Narodna nošnja Hrvata u Karaševu.

8. Narodna nošnja Hrvata u Karaševu.

9. Hrvatska župna crkva Uznesenja Marijina i župski Centar za djecu i mladež „Dr. Ivan Merz“ u Karaševu.

10. Sa ravnateljem hrvatske gimnazije pred zgradom škole u Karaševu.

Spremi tag:Digg!Del.icio.us!Google!Technorati!Simpy!Furl!Yahoo!
Zadnja Promjena ( Saturday, 05 December 2009 )
 
Sljedeća »

Flash vijesti

 • Projekt gradnje sportskog igralista.
  Brzi pregled priloga

  Jučer na blagdan Bršančevice bila je objavljena informacija da općina je priložila papire za financiranje projekta izgradnje malonogometnog igrališta. Projekt gradnje vrijedio bi negdje oko 4, 5 milijarde starih leja. Papiri i tehnička dokumentacija je priložena, preostaje da državna tijela koja će financirati gradnju dadnu zeleno svijetlo za pokretanje projekta.
 • Odobrena svota za križni put.
  Brzi pregled priloga

  Na zadnjij sjednici lokano vijeće odobrilo svotu od 300 milijuna starih leja za izgradnju križnoga puta na "Kalvariji". Drugi dio novca koji će biti potreban za finalizaciju projekta biti će prikupljen donacijama vjernika. Kao što je već bilo pisano, biblijske prizore izrezbarene u bakru, koji će stajati na postajama, biti će poklonjeni i donešeni iz Hrvatske.
 • PSD u Karaševu želi graditi ono što je većzapočeto.
  Brzi pregled priloga

  Ovih dana pojavio se u centru sela banner s natpisom: „Glasajte za PSD jer naši su projekti izgradnja vodovoda i kanalizacije u selu“. Na tu temu osvrnuo se danas i načelnik sela, objasnivši kako ti projekti su već započeti. Na projektu izgradnje vodovoda se već radi, dok za projekt izgradnje kanalizacije isto, preostaje da se u skoroj budućnosti započne. Šaljivo, uputio je opasku, da možda PSD je zaboravio i stavio stari banner s prošlih izbora kada je imao na umu te stvari napraviti u selu.
 • Simpozij na temu dijalektologije.
  Brzi pregled priloga

  Prekjučer i jučer u prostorijama ZHR-a bio je održan Međunarodni simpozij balkanske dijalektologije. Na simpoziju bili su prisutni ugledni stručnjaci s područja dijalektologije, lingvistike, etnologije i povijesti, kako iz Rumunjske tako i iz Hrvatske. Tema simpozija bila je: “Interculturalitate, interferente şi realitati lingvistice actuale.” Raspravljalo se o etnološkim i lingvističkim aspektima karaševskih hrvata.

Zanimljive lokacije

www.restaurante-fastfood.com